חשיבות מומחה הפוליגרף
חשיבותו של מומחה הפוליגרף לקביעת תוצאה מדויקת ככל האפשר, ב"משולש" מומחה פוליגרף – מכשיר פוליגרף – נבדק, הנו ללא ספק הגבוה ביותר. ככל שכישוריו וניסיונו של מומחה הפוליגרף גבוהים, כך גדלים הסיכויים לבדיקה מהימנה.
תהליך אבחון האמת או השקר דורש אחריות כבדה מכיוון שלעיתים קרובות הינו משפיע על חיי אדם. מכאן, שהכשרתו, ניסיונו ומהימנותו של המומחה חייבים להיות ברמה גבוהה ביותר.
לפני קבלת ההחלטה לגבי מומחה הפוליגרף שיבצע את הבדיקה, יש לדרוש ולברר פרטים על הרקע ועל הניסיון של המומחה.
דרוש מהבודק קורות חיים, ניסיון מקצועי ופירוט לגבי השכלה מתאימה.
כיצד נערכת בדיקת פוליגרף?
לפני שנערכת בדיקת הפוליגרף, רצוי לקבל חומר רקע הקשור לבדיקה, כגון תצהירים, עדויות ומסמכים שונים, המהווים כלי עזר בידי המומחה לניסוח אופטימלי של השאלות. ניסוח השאלות הינו כמעט המרכיב החשוב ביותר בבדיקת הפוליגרף.
בדיקת פוליגרף אמורה להיערך בחדר שקט ואטום לרעשים חיצוניים העלולים להשפיע על הבדיקה. לפני הבדיקה מתקיימת שיחה מקדימה, במסגרתה נשאל הנבדק שאלות שמטרתן לקבל מידע אודותיו – על מצבו הבריאותי והנפשי, על תרופות אותן הוא נוטל, על סמים בהם הוא משתמש ועל הרגשתו הכללית.
הבודק מבקש לשמוע מהנבדק את גרסתו ואת סיבת הגעתו לבדיקה, ומנסח ביחד עמו, בשפתו ובלשונו את שאלות הבדיקה על סמך הגרסה שמסר. השאלות חייבות להיות פשוטות, ברורות וקצרות ככל האפשר.
יש להימנע משאלות שהתשובות עליהן אינה חד-משמעית. הנבדק צריך לענות על השאלות בחיוב או בשלילה בלבד.
אסור להציג שאלות שהנבדק מסרב לענות עליהן.
הנבדק נבחן על השאלות מספר פעמים ותגובותיו נרשמות במכשיר הפוליגרף.
בתום הבדיקה מנתח ומפענח מומחה הפוליגרף את הרישומים ומגיע למסקנה בה הוא קובע אם הנבדק דובר אמת או דובר שקר.
השפעת התרגשות על הבדיקה
מכשיר הפוליגרף רושם שינויים בלחץ הדם, הדופק, עוצמת הדופק, נפח וקצב נשימה ומוליכות חשמלית של העור.
צפוי שהנבדקים כולם, דוברי האמת והשקר כאחד, יהיו נרגשים, חרדים, דואגים וחוששים מהבדיקה עצמה ותוצאותיה.
לו מומחה הפוליגרף היה קובע את ממצאי הבדיקה על סמך התרגשות הנבדק, קרוב לוודאי שהיה קובע כי כולם (כמעט) דוברי שקר.
טכניקת הבדיקה מנקזת את ההתרגשות לאפיקים שלא יפריעו או יעוותו את תוצאות הבדיקה, כך שנבדק דובר אמת יתברר כדובר אמת ונבדק משקר יאובחן כדובר שקר.
מתי מציעים בדיקת פוליגרף?
מעסיקים נוהגים להשתמש בפוליגרף כדי לבחור את המועמד המתאים.
כאשר מתעורר חשש שמישהו מהעובדים מעל באמון, הבדיקה עוזרת לאתר את העבריין ומחזקת את האמון בעובדים הישרים האחרים.
חברות ביטוח נוהגות להציע בדיקת פוליגרף למבוטח שדורש פיצוי בגין נזק שנגרם להם ואין דרך אחרת זולת הפוליגרף להוכחת הנזק ולטיפול זריז בתביעה.
בדיונים בבתי משפט לתביעות קטנות, בבתי משפט שלום ומחוזיים, בבתי משפט לענייני משפחה, בבתי דין רבניים, בבתי דין לעבודה ובבוררויות שונות, נוצר מצב שגרסת צד אחד אינה תואמת את גרסת הצד השני. במקרים כאלה משתמשים פעמים רבות בבדיקת פוליגרף לגילוי האמת.
אנשים פרטיים נוהגים להיעזר בבדיקת פוליגרף בנושאים שבין בני זוג או אירוע בעקבותיו יש חשד בארגון בו האדם עובד או חי ויכולתו לאמת את גרסתו אפשרית רק באמצעות בדיקת פוליגרף.
המצב המשפטי בארץ ובעולם
בענייני פלילים ניתן להיעזר בתוצאות בדיקת פוליגרף להארכת מעצר, לשחרור ממעצר ולמעצר עד להעמדה לדין. אין נתלים במשפט פלילי בסירוב או בהסכמה להיבדק בפוליגרף או בבדיקת פוליגרף.
מאחר ונושא הפוליגרף אינו קביל בהליך פלילי, הצדדים אמורים להימנע מלהזכיר את הנושא על מנת לא להטות את דעת השופט או להשפיע עליה.
בהליך אזרחי בדיקת הפוליגרף קבילה רק לאחר שהצדדים הסכימו כי תהיה קבילה.
בארצות הברית עדיין לא זכתה ראיית הפוליגרף למעמד קביל בתחום הפלילי. 17 מדינות בארצות הברית מתירות תוצאות פוליגרף כראייה במשפט פלילי בתנאי שעריכת הבדיקה הוסכמה על ידי הצדדים.
נעיר כאן, כי ראיות אחרות קבילות כמו עדות ראייה וטביעות אצבעות, נופלות בדיוקם מהפוליגרף, ולמרות זאת מתקבלות באהדה בבתי משפט יותר מהפוליגרף.
לסיכומו של דבר – שימוש מקצועי וענייני במכשיר הפוליגרף יכול לשמש ככלי עזר בהרבה תחומים.
כמה זמן נמשכת בדיקת פוליגרף?
משך הבדיקה תלוי מאוד במורכבות הנושא הנבחן. הבדיקה עשויה להימשך בין שעה לשעתיים, ולפעמים אף יותר.
השיחה המקדימה לבדיקה עשויה להימשך כחצי שעה עד שעה וחצי.
המרווח בין שאלה לשאלה הינו 20 – 25 שניות.
מהן שיטות הבדיקה?
קיימות 4 שיטות (בחלוקה גסה) לביצוע בדיקת פוליגרף:
CQT – השיטה הנפוצה ביותר והשימושית ביותר.
SCREENING – שיטת הרלבנטי – לא רלבנטי. שיטה זו נמצאת בשימוש בעיקר בבדיקות קבלה לעבודה.
POT ופח"מ – נחשבת כאמינה, מדויקת ומוגבלת בשימושיה. זוהי משפחה של הליכי בדיקה, שבה ידוע הפריט המזהה, או שמחפשים את הפריט המזהה. משתמשים בבדיקת פח"מ כדי לבחון את ידיעותיו של החשוד על פרטים מהעבירה, שרק מבצע העבירה אמור לדעת. זאת בתנאי שאין לו ידע מוקדם מחוקריו או מאמצעי התקשורת.