בדיקת פוליגרף
מטרתה של בדיקת הפוליגרף הינו סיוע בחקר האמת. מכשיר הפוליגרף, על אף כינויו העממי "מכונת אמת" הינו מכשיר בידי מומחה הפוליגרף, המסייע לו במהלך תהליך פסיכו-פיזיולוגי מורכב לאבחון אמיתות גרסותיהם של אנשים (מתלונן, עד, חשוד, מודיע וכיו"ב) המעורבים באירוע שבדיון.
ממצאי בדיקת הפוליגרף אינם מספקים את האמת, שהיא לעתים קרובות סובייקטיבית וניתנת לפרשנות, אלא מגלים סימנים לאמירת שקר, באם קיימם כאלה, בגרסתו של הנבדק.
עקרונות פעולתו של מכשיר הפוליגרף, אם כי שייכים הם לענף של הפסיכולוגיה המודרנית, היו ידועים, ככל הנראה, אף לעמים הקדומים. אגדה אשורית עתיקה מספרת על אנטיוכוס, בנו של אחד ממצביאי אלכסנדר, אשר חלה במחלה אנושה ואיש מרופאי החצר לא ידע את מהותה ודרך ריפויה. אנטיוכוס אף סירב לשתף פעולה עם רופאיו. האגדה מספרת שתעלומת מחלתו נפתרה על-ידי אחד מחכמי חצר המלך, אשר החזיק ביד החולה ושאלו שאלות שונות בקשר למחלה. בדרך זו הוא גילה שהבן התאהב באמו החורגת ומחלתו – מחלת אהבה נכזבת.
כיום, יודעים אנו, שהחזקת יד הנבדק בעת הצגת השאלות שימשה לבדיקת השינויים החלים בקצב הדופק. השיטה בה נקט חכם חצר המלך מבוססת על עקרונות דומים לפעולתו של מכשיר הפוליגרף, קרי: אבחון ומדידת שינויים בפעילות הפיזיולוגית (גופנית) הנגרמים על- ידי שינויים במצב הפסיכולוגי (נפשי).
מבחן האורז של הסינים, שבמהלכו ניתן לנבדק ללעוס אורז יבש, או מבחן החרב המלובנת, הקיים אצל הבדויים עד היום, מתבססים על עקרון דומה. הסינים הניחו כי פיו של השקרן יהיה יבש וכך יישאר גם האורז. הבדויים מאמינים כי נגיעה בחרב מלובנת בקצה לשונו של שקרן תגרום לו לכוויה, משום שפיו ולשונו יבשים, בעוד שדובר אמת לא יכווה פיו ולחייו ישארו לחים.
קרה שאותרו אמנם דוברי השקר, אך גם חלק ניכר מדוברי האמת, שהיו שרויים בפחד וחרדה בפני המבחן הצפוי, אובחנו כדוברי שקר. מסיבות אלה הוזנחו שיטות האבחון העתיקות. התגובות הפיזיולוגיות, המלוות אמירת שקר מלוות גם מצבים אמוציונאליים אחרים, וביניהם מצבים של פחד וחרדה כתוצאה של גורמים בלתי מבוקרים, אשר ליוו את עצם העמדת האדם במבחן, או השפעות שיטת הבדיקה עצמה.
במלחמת העולם השנייה החלו מדענים בארה"ב לבחון דרכים ולפתח שיטות אשר יבטיחו אבחנה מדויקת בין תגובות פסיכו- פיזיולוגיות שמקורן באמירת שקר לבין תגובות שמקורן בגורמים חיצוניים. כיום, השאלות המוצגות מהוות, בעצם, מבחן פסיכולוגי.
שיטת הבדיקה בפוליגרף שייכת לענף הפסיכולוגיה הפיזיולוגית, כשההנחה היסודית היא שכל גירוי פסיכולוגי משמעותי עבור היחיד מעורר תגובה פסיכולוגית אשר היא מצדה מלווה על ידי תגובה פיזיולוגית. שיטת הפוליגרף מתבססת על שני קצוות הרצף. מתן גירוי פסיכולוגי (הצגת שאלה) ואבחון התגובה הפיזיולוגית המתעוררת בעקבותיו.
מכשיר הפוליגרף קולט ורושם באופן רציף תגובות פיזיולוגיות אוטונומיות אשר אינן ניתנות לשליטה על-ידי האדם. הפוליגרף הוא בעל ארבעה ערוצים:
- נשימה- רישום רצוף של הנשימה באזור החזה ובאזור הסרעפת.
- מוליכות חשמלית של העור- רישום רציף של שינויים בכמות ובהרכב הפרשת בלוטות הזיעה מתחת לפני העור.
- דופק – מדידה רצופה של קצב פעולת הלב.
- לחץ דם – רישום רצוף: שינויים בלחץ הדם, בכמות הדם הזורמת בעורק, היחס בין הלחץ הסיסטולי ללחץ הדיאסטולי.
ארבעת הערוצים הפיזיולוגיים האלה נמצאו כאינדוקטיביים ביותר לתנאים המכותבים על- ידי בדיקה לאבחון שקר.
השימוש בבדיקות פוליגרף
בדיקת הפוליגרף משמשת בישראל גופים ארגונים שונים. מעסיקים רבים נוהגים כיום להשתמש בבדיקת פוליגרף כדי למיין מועמדים לתפקיד מוצע, באמצעות הבדיקה מתקבלת הערכה לדפוסי ההתנהגות של המועמד ומידת התאמתן לנורמות הנדרשות בארגון.
כאשר מתעורר חשש כי מישהו מהעובדים חרג מהנהלים או מעל באמון שניתן בו, בדיקת הפוליגרף עוזרת לאתרו ובמקביל מחזקת את האמון הניתן באותם עובדים הנוהגים כשורה. גם גופים ממלכתיים רבים ביניהם: משטרת ישראל ושרות הביטחון הכללי משתמשים בבדיקת הפוליגרף כחלק מהליך המיון שלהם כמו גם באירועים ספציפיים כמו חקירות מח"ש, חשד להדלפת מידע וכיו"ב.
חברות ביטוח ושמאים נוהגים, לעתים, להציע בדיקת פוליגרף למבוטחים הקובעים פיצוי בגין נזקים שנגרמו להם, ההצעה לבדיקה באה באותם מקרים בהם אין דרך אחרת להוכיח את קיום הנזק או את היקפו ובמקרים בהם יש צורך להבהיר את נסיבות התביעה ולזרז את הטיפול.
בדיוני בתי משפט אזרחיים, בתי דין לעבודה, בתי דין רבניים ובוררויות למיניהן נוצר לעתים מצב שגרסת צד אחד סותרת את גרסתו של הצד שכנגד, ויש לקבוע מי הוא דובר האמת. במקרים אלה בדיקת הפוליגרף מהווה אמצעי יעיל לעשיית צדק.
הליך בדיקת הפוליגרף
בדיקת הפוליגרף נערכת בחדר פוליגרף, האטום לרעשים ומנוטרלת מגירויים חיצוניים כלשהם העשויים להשפיע על מהלך הבדיקה. בתחילה, לפני הבדיקה עצמה, נערכת שיחה, במהלכה נשאל הנבדק מס' שאלות אינפורמטיביות ביניהם שאלות המתייחסות למצבו הבריאותי, תרופות שהוא נוטל, הרגשתו הכללית במהלכה מספר הנבדק באופן חופשי את גרסתו לאירוע הנדון. על סמך הגרסה מציע מומחה הפוליגרף לנבדק שאלות עליהן עליו להשיב "כן" או "לא". הנבדק בוחן כל שאלה, האם היא מובנת לו, האם היא לעניין והאם ניתן להשיב עליה בהחלטיות. לאחר שהנבדק מביע הסכמתו כי השאלה תוצג, היא נרשמת על טופס הבדיקה, רק לאחר מכן מחובר הנבדק למכשיר, השאלות שהוסכמו מוצגות לו והוא משיב עליהן. בשום מקרה אין מציגים שאלות ללא הסכמת הנבדק. השאלות הרלוונטיות מותאמות לשפתו ולמושגיו של הנבדק. השאלות המסוכמות מוצגות מספר פעמים ורישומי תגובותיו הפיזיולוגיות של הנבדק עליהן נרשמים במכשיר הפוליגרף.
בסיום הבדיקה מנתח מומחה הפוליגרף את הרישומים ומגיע למסקנה באם אובחנו תגובות לאמירת שקר על השאלות הרלוונטיות לאירוע הנדון.